Özgür Çetin / Voltla Team / 21.01.2024
AC ya da DC hangi şarj türünü tercih edersek daha iyi olur
AC ya da DC şarj türleri arasındaki farkları bu yazıda öğreneceksiniz. İşte sıklıkla karşımıza çıkan bu terimler ve aralarındaki farklar.
Eğer bir elektrikli otomobiliniz varsa ya da almayı planlıyorsanız duyacağınız en öncelikli tabirlerden biri AC ya da DC şarjdır.
AC yani Alternatif Akım teknolojisi yaygın olarak kullanılan ve yapılması nispeten kolay bir şarj teknolojisidir. Günümüzde elektriğin olduğu bir noktaya hızlı bir şekilde AC şarj istasyonu kurabilirsiniz. AC şarjın kendine has bazı özellikleri vardır ve belli bir maksimum kapasite bulunur. Bu maksimum kapasite aracın şarj hızını belirler. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir konu vardır: AC şarj ne kadar yüksek kapasitede olursa olsun şarj hızını belirleyen ana etken otomobilin maksimum şarj kapasitesidir. Günümüz modern elektrikli otomobillerinde 7 kW değerinden başlayıp 22 kW’a kadar çıkan AC şarj kapasiteleri bulunur. Bu teknoloji kullanıldığında sıfırdan yüzde 100’e kadar olan şarj süresi genelde en az 3-4 saat sürer. Düşük kapasiteli araç ya da şarj istasyonlarında bu süre 6-7 saate kadar çıkabilir. Ayrıca AC şarj normal prizlerden de yapılabilir. Bu tarz bir kullanımda ise şarj süresi 20-25 hatta 30 saate kadar çıkabilir.
DC şarj ise Doğru Akım olarak bilinir ve pilin doğrudan bu teknoloji yardımı ile şarj edileceği anlamına gelir. Bu tarz şarj istasyonlarının kurulumu zor ve maliyetlidir. Bu tarz bir şarj istasyonunu evinize ya da işyerinize kurdurmak gerçekten büyük bir maliyet anlamına gelir.
DC şarj da AC’de olduğu gibi belli bir kapasitede bulunur. Yani şarj istasyonunun da maksimum çıkış gücü vardır. Benzer bir durum otomobiller için de geçerlidir. Otomobilin de desteklediği maksimum DC şarj hızı vardır ve bu otomobilden otomobile değişir. Bazı uygun fiyatlı ‘micro car’ olarak tabir edilen küçük şehir içi yüzde 100 elektrikli araçlarda genelde DC şarj bulunmaz. Bunun sebebi ise maliyetten kaçınmaktır.
DC şarjın AC olana göre en önemli avantajı daha hızlı şarj olabilmesidir. Yüksek hızları desteklen bir şarj istasyonu ve otomobil ile ortalama 45 dakikada aracınızın bataryasını yüzde 100’e kadar doldurabilirsiniz. DC şarj istasyonlarının kapasiteleri 400 kW’a kadar çıkabilmektedir. Otomobil tarafında ise seri üretimde en yüksek DC şarj kapasitesi sunan araçta 350 kW civarında destek verir.
Ücretlendirme tarafında ise AC şarj istasyonları DC olanlara göre biraz daha uygun fiyat seçeneği sunar. Örneğin yazı hazırlandığı tarih itibariyle (Ocak 2024) ortalama bir AC şarj istasyonunun kWh başına talep ettiği ücret ortalama 6.5 TL iken, DC istasyonlarda bu rakam ortalama 8 TL civarında oluyor. DC istasyonların kurulum maliyetlerinin yüksek olması yüzünden genelde şehirlerarası yollarda tercih edilirler.
Örneğin Voltla uygulaması ile küçük bir araştırma yaptığımda İstanbul içinde yaklaşık olarak 2 AC istasyonuna karşılık 1 DC istasyonu olduğunu gördüm.
Her ne kadar DC fiyatlandırma olarak biraz daha pahalı olsa da AC ya da DC arasında seçim yaparken DC’nin hızlı olduğunu ve pilinizi daha hızlı dolduracağını unutmayın. O yüzden şehirlerarası yollarda ve acelenizin olduğu şehir içi kullanımlarında DC şarj istasyonları gönül rahatlığı ile tercih edilebilir.
Bu tarz bir aracınız varsa etrafınızdaki şarj istasyonlarını Voltla uygulaması ile görebilir ve buna göre planlama yapabilirsiniz.