Özgür Çetin / Voltla Team / 21.01.2024
Elektrikli otomobil alacaklara önemli tavsiyeler
Elektrikli otomobil alacaklara bu yazıyı okumadan karar aşamasına geçmeyin. Yazıdaki bilgiler bu tarz bir araç alma aşamasında olanlara önemli bir kaynak olacak.
Bugünlerde bir otomobil almayı planlıyor ve bunun elektrikli otomobil olmasını istiyorsunuz. Bu tarz bir karara varmadan önce dikkat etmeniz gereken detayları sizlere aktaracağım.
Şarj istasyonu konusu
Öncelikle elektrikli otomobiller dış görünüm olarak fosil yakıtlı (benzinli ya da dizel) otomobillerden farklı olmasa da kullanım anlamında bazı farklara sahip. Bu araçlar üzerlerindeki batarya (bir nevi devasa bir pil) enerji sağlar ve hareket eder. Bu bataryanın da bittiğinde şarj edilmesi gerekir. O yüzden bu tarz bir otomobil almayı planlıyorsanız öncelikle evinizde ya da işyerinizde bu aracı şarj edecek bir ortamın (en azından otopark) olması gerektiğini unutmayın. Mümkünse bu otoparkta özel bir şarj yeri (220 Volt ya da varsa AC şarj istasyonu) olması işinizi kolaylaştıracaktır. Özel bir şarj yeriniz yoksa bile iyi bir planlama ile evinize yakın, yemek için gittiğiniz bir restoranda ya da gezmek için gittiğiniz bir avm’de aracınızı şarj edebilirsiniz. Bu durumda bile fosil yakıtlı araçlara göre tüketim maliyeti 1/3 oranına düşmektedir. Kendinize ait bir şarj yeriniz olmasa dahi bu tarz bir araca sahip olabilir, iyi bir plan ve zamanlama yönetimi ile şarj sorunu yaşamadan hayatınıza devam edebilirsiniz.
Öte yandan etrafınızdaki şarj istasyonlarını Voltla uygulamasını indirerek görebilir ve size en yakın istasyonu Türkiye’nin neresinde olursanız olun bu şekilde bulabilirsiniz.
Planlama yapmayı öğrenin
Elektrikli otomobil kullanmak ciddi bir planlama gerektirir. Bu araçların deposu benzin ya da dizel kullanan araçlarda olduğu gibi çok hızlı doldurulmadığı için kullanım sırasında düzenli olarak planlama yapmanız gerekiyor. Günümüzde DC şarj istasyonlarında 30-40 dakikada dolum imkanı bulunuyor. Fakat her zaman etrafınızda bir DC yani hızlı şarj istasyonu olmayabilir. AC yani standart şarj istasyonlarında ise bu süre 4-5 saate çıkabiliyor. Bu yüzden kullanım sırasında bu şarj süresi konusuna dikkat etmeli, bataryanın şarjı azaldığında ona göre bir plan yapmalısınız.
Rejerenasyonu kullanın!
Elektrikli otomobillerin fosil yakıtlı modellere göre en önemli farkı rejenerasyon yani harcadığı enerjiyi geri kazanma. Bu teknoloji günümüzde birçok otomobilde bulunuyor ve şehir içinde düşük hızlarda yokuş aşağı inerken ya da frene bastığınızda harcadığınız enerjinin bir kısmının geri kazanılmasını sağlar. Böylece 400 km menzili olan bir otomobille 450-500 km yol yapabilirsiniz. Bu da hem tasarruf hem menzil sağlaması açısından önemli bir detay olarak karşımıza çıkıyor.
Şehir içinde avantaj, şehir dışında dezavantaj
Elektrikli otomobillerin teknolojisi gereği önemli bir özelliği ise yukarıda da bahsettiğim gibi yoğun trafikte avantajlı olması. Geleneksel yakıtlı bir otomobil durduğunda ya da yoğun trafikte çok fazla yakıt tüketirken elektrikli otomobillerde yoğun trafikte enerji tüketimi çok azdır (hatta duran trafikte neredeyse hiç enerji tüketmez. Fakat bu avantaj şehir dışında dezavantaja dönüşür. Zira şehir dışı yollarda hızlı gidildiği için (minimum saatte 80-90 km) menzil daha hızlı tükenir. Bu da elektrikli araçların önemli dezavantajlarından biridir.
Hava şartları menzili etkiler
Elektrikli otomobil kullanırken dikkat edilmesi gereken önemli bir konu ise hava şartlarının menzili etkilemesidir. Bu tarz araçlarda menzil değeri ideal şartlardaki sıcaklıklar için verilir. Örneğin 400 km menzili ortalama 20-22 derece sıcaklıkta görürsünüz. Bu değerin altına inildiğinde ise menzil de biraz düşer. Ortalama düşüş soğuk bölgelerde yüzde 20-30 bandında olabilir. Yani sürekli soğuk olan bir bölgede elektrikli araç kullanacaksanız menzilin fabrika değerlerinin altında kalacağını unutmayın.
Bu arada elektrikli otomobilleri sakin kullanmaya azami dikkat edin. Gaza çok bastıkça bataryanın daha hızlı biteceğini ve menzilin azalacağını unutmayın.
Bu anlattıklarım sizleri telaşa sürüklemesin. Zira her teknolojinin olduğu gibi elektrikli otomobillerin de avantaj ve dezavantajları vardır. Bunları bilerek ve araştırarak yapacağınız bir tercih sizi daha mutlu edecektir. Şunu unutmayın: Mükemmel teknoloji yoktur, optimum çözümler vardır.