TR / EN

Özgür Çetin / Voltla Team / 05.04.2024

Elektrikli Otomobille Uzun Yola Çıkarken Dikkat Etmemiz Gerekenler

Konu elektrikli otomobil olduğunda bu araçları kullanırken belirli konulara dikkat etmemiz gerekiyor. Bunlardan biri de uzun yol seyahatleri. Özellikle şehirlerarası yolculuklarda elektrikli otomobiller fosil yakıtlı araçlara göre bazı farklılıklara sahiptir. Bu farklılıklar yolculuğun durumunu etkileyeceği için bunları bilmekte fayda var.

 

Plan Yapın

Elektrikli otomobille uzun yola çıkmadan önce yapmanız gereken şey plan hazırlamak olacaktır. Aracınızın menziline göre yapacağınız bu plan sizin mola noktalarınızı belirleyeceği için önemlidir. Elektrikli araçların menzili şehir içi koşullara göre hesaplandığından dolayı uzun yolda bu hesaplar biraz değişir. Uzun yolda elektrikli bir otomobil şehir içindeki kullanıma göre daha hızlı menzil tüketir. Bunun en önemli sebebi ise belli hızların üzerinde sürekli seyahat etmektir. Örneğin İstanbul'dan İzmir'e doğru yola çıktığınızda otobanda ortalama 100-110 km hızlarla yolculuk yaparsınız. Bunun sonucu olarak normalde 500 km olan menzil 400 km'ye düşer. 

 

Bu yüzden şarj noktalarınızı belirlerken özellikle bu menzile göre hesap yapmanız gerekir. Ayrıca bu noktaları belirlerken olası sorunları da hesaba katmayı ve biraz toleranslı hesap yapmayı ihmal etmeyin. Bu konuyu biraz daha açacak olursam: Şarj noktasına geldiğinizde yüzde 10 şarjınızın kalacağını planlıyorsanız bunu yüzde 20-30 yapın. Zira şarj istasyonu bozuk olabilir, dolu olabilir, çalışmıyor olabilir, düşük bir ihtimal taşınmış olabilir. Bu ihtimalleri de hesaba katın.

 

Voltla'dan Seyahat Planla Özelliği

Bu arada Voltla'nın yeni kullanıma sunduğu Seyahat Planla özelliği sayesinde gideceğiniz konumu seçerek uzun yolda şarj planlaması yapabiliyorsunuz. Bu planlamada seyahatinizin sonunda ne kadar şarjınızın kalacağını bile seçebiliyorsunuz. Faydalı ve güzel bir özellik. 

 

Gaza Çok Basmayın

Fosil yakıtlı muadillerinde olduğu gibi elektrikli otomobiller de gaza basılmasını çok sevmez. Özellikle uzun yolda sürekli yüksek hızlarda gitmek menzili çok hızlı tüketecektir. Bu yüzden acele etmeyin ve yüksek hızlarda uzun süre yol almamaya çalışın. 

 

Menzili Düşüren Özellikleri Kapatın

Elektrikli bir otomobilde klima kullanımı, pencerenin açık olması ve benzeri etkenler menzili düşüren etkenler olarak karşımıza çıkıyor. Gerekli değilse klimayı açmamak, pencereleri kapatmak menzile katkı sağlayacağı için küçük ama işe yarar önlemlerdir. 

Düzenli ve planlı olursanız elektrikli bir otomobil ile uzun yolculuklara çıkabilirsiniz. Biraz dikkat, biraz planlama, biraz da disiplinle seyahatleriniz eğlenceli ve sorunsuz olabilir.

Elektrikli Otomobil Seyahat Planlama Araç Şarj Şarj İstasyonu

Voltla ile Tüm Marka Şarj İstasyonları Tek Uygulamada

App Store Google Play