TR / EN

Özgür Çetin / Voltla Team / 22.03.2024

Elektrikli Otomobiller ve Kablosuz Şarj

Elektrikli otomobiller ve kablosuz şarj uzun yıllardır üzerinde konuşulan bir konu. Bu konuda farklı prototip çözümler de üretildi. Bu yazımda bu çözümlerden bahsedeceğim. 

Elektrikli otomobil dendiğinde akla ilk gelen konuların başında şarj geliyor. Gerçekten de bu otomobillerle ilgili en çok konuşulan mesele şarj olarak karşımıza çıkıyor. Zira aracın bataryası azaldığında yapılması gereken ilk şey şarj etmek ve bu belli prosedürlerin bir araya gelmesi ile yapılıyor. Üstelik zaman gerektiren bir işlem. 

Bu konuda dünyanın farklı ülkelerinde çalışmalar ve denemeler yapılıyor. Bu denemelerden biri Japonya’nın Chiba şehrinde yapılıyor. Tokyo Üniversitesi, Chiba Üniversitesi, lastik üreticisi  Bridgestone ve birkaç şirketin katkılarıyla yapılan denemelerde trafik ışıklarının önüne yerleştirilen özel bobinler elektrikli bir araba durduğunda aracın arka tekerleklerine yakın olarak yerleştirilen özel aparatlara enerji veriyor. Bu bobinlerin 10 saniyelik teması araca 1 km menzil kazandırıyor. Oldukça mantıklı bir yöntem. Bu testlerin 2025 yılına kadar devam etmesi planlanıyor. Testler bittiğinde ise servis otobüslerinde kullanılması bekleniyor. 

Ayrıca, merkezi ABD’de bulunan Hevo isimli bir şirket ise elektrikli otomobiller için kablosuz şarj üniteleri tasarlıyor. Japonya’daki örnekten farklı olarak Hevo çözümleri şarj ünitesinin önüne konulan büyük çaplı bir kablosuz şarj pedinden oluşuyor. Yani araca bir kablo takmadan bu pedin üzerine getirdiğinizde şarj olmaya başlıyor. Elbette bu yöntem geleneksel şarj yöntemlerine fazlasıyla benziyor ve araçta bazı küçük modifikasyonlar yapılması gerekiyor. Elektrikli otomobil sahiplerini kablo taşıma zahmetinden kurtarması açısından güzel bir gelişme. 

Electreon firması ise yolları kablosuz şarj istasyonu haline getirip hareket halinde iken elektrikli araçları şarj etmeyi planlıyor. Hatta firma deneme amaçlı bir projesini hayata geçirdi bile. Almanya’nın Balingen şehrinde 2022 yılında dünyanın ilk elektrikli yol sistemi kullanıma sunuldu. 1 km uzunluğundaki yolda hareket eden özel otobüsler kablosuz olarak şarj ediliyor. Elbette bu çok kısa bir mesafe ama geleceğin yolları için fikir verebilir. Benzer çalışmaların dünyanın farklı ülkelerinde de yapıldığını belirteyim. 

 

Hala gelişme aşamasında

Gördüğünüz gibi elektrikli otomobiller için kablosuz şarj özelliği hala deneysel ve hala gelişmeye açık bir alan. Önümüzdeki yıllarda bu alanda farklı çözümlerin olması ve bunların bazılarının hayatımıza girmesi de muhtemel.

Kablosuz şarj Elektrikli araçlar Şarj Otomobil Elektrikli yol Electreon Hevo

Voltla ile Tüm Marka Şarj İstasyonları Tek Uygulamada

App Store Google Play