TR / EN

Özgür Çetin / Voltla Team / 06.05.2024

Elektrikli Otomobillerde Pil Değişimi Yöntemleri

Elektrikli otomobillerde pil değişimi, sürücüler için önemli konulardan birisidir. Bu işlem için farklı çözümler var ve halen geliştirilmeye devam ediliyor. 

Elektrikli otomobil almak isteyenlerin en büyük endişesi pil bittiğinde ne olacağı. Gerçekten de herkesin aklına takılan bu soru aslında üreticiler tarafından yanıtlanıyor: 8 ya da 10 yıllık garanti. Evet günümüzde birçok üretici pil yani bataryalar için 7, 8 ve hatta 10 yıla varan garanti veriyor. Bu şu anlama geliyor: Bu süre içinde bataryada anormal bir kapasite kaybı olursa ya da bozulursa yenisi ile değiştirme garantisi veriliyor. 

Belki de bu yazıyı okurken sizin de aklınıza benzer sorular geliyor. 10 yıldan sonra ne olacak? Elektrikli otomobil bataryaları telefon ya da benzeri cihazlardaki yapıdan farklıdır. Modüller halinde üretilir ve içinde yüzlerce modül vardır. Bataryanın içindeki bu modüllerden biri ya da birkaçı arızalandığında sadece arızalı modül değiştirilir. Yani bataryada olası bir sorunda tüm batarya değişmez. Modüller değiştirilir. Bu yüzden bataryanın kapasitesinin düşmesi ya da arızalanması gibi durumlar olduğunda bu yönteme başvurulur. 

Öte yandan bu değişim oldukça sofistike ve bilgi gerektiren bir işlem olduğu için genelde bu konuda özel yetkili servislerde yapılabilir. Türkiye’de bu tarz işlem yapan servislerin sayısı şimdilik çok olmasa da belirli sayılarda bulunuyor. Önümüzdeki yıllarda bu tarz işlem yapılabilen servis sayısının artması (elektrikli otomobil sayısındaki artış ile) gerçekleşecektir. 

 

 

Batarya Değişimi

Bir diğer farklı çözüm ise Çin’de ticari olarak kullanılan pil değişimi. Bir taksi şirketi tarafından kullanılan bu yöntemde aracın menzili azaldığında dolu bir batarya ile anında değişim yapılıyor. Ve taksi hizmet vermeye devam ediyor. Elbette bu yöntem yazımın konusu olmasa da bu tarz çözümler özellikle ticari kullanımda oldukça mantıklıdır. Bu yöntemi Uzakdoğu merkezli bir motosiklet firması da kendi ürünleri için uyguladı. Henüz dünya çapında yaygınlaşmayan sistemde kullanıcılar pilleri bittiğinde belirli noktalarda bulunan batarya depolarından anında dolu bir pil alıp yollarına devam edebiliyorlar. Elbette bunlar deneysel çözümler ve yaygınlaşması için biraz zaman gerekiyor.

Yine de elektrikli otomobillerde batarya en önemli tartışma konusu olmaya devam edecek gibi görünüyor. Zira bir otomobilin en önemli parçalarından biri olan batarya, araç için hayati bir noktada yer alıyor.

Pil Değişimi Batarya Elektrikli Araç Elektrikli Araçlar Otomobil

Voltla ile Tüm Marka Şarj İstasyonları Tek Uygulamada

App Store Google Play