TR / EN

Özgür Çetin / Voltla Team / 06.05.2024

V2L Teknolojisi Nedir? Ne İşe Yarar?

V2L teknolojisinin detaylarını bu yazıda anlatıyorum. Elektrikli otomobillerde kullanılan bu teknoloji belirli açılardan kolaylık sağlıyor.  

Elektrikli otomobiller kendilerine has bazı teknolojilere sahip. Bunlardan biri de V2L adı verilen teknoloji. Açılımı Vehicle to Load olan bu teknolojide aracın bataryası başka cihazları çalıştırmak ya da şarj etmek için kullanılıyor. Özellikle acil durumlarda ya da doğal afet gibi durumlarda kullanılabilecek olan bu teknoloji elektrikli aracın bataryasını başka cihazların da kullanmasını sağlıyor. 

Bu teknolojiyi kullanabilmek için öncelikle üreticinin o araca bu özelliği koymuş olması gerekiyor. Zira elektrikli otomobiller şarj yuvalarından elektrik alacak şekilde tasarlanmıştır. Bu yuvalardan elektrik vermek için (yani çıkış vermek) bunu önceden planlamak ve ona göre üretim yapmak gerekir. 

V2L destekleyen otomobillerde bu özellik bulunur ve şarj yuvası aynı zamanda elektrik çıkışı verecek şekilde tasarlanır. 

Bu özelliği bulunan bir otomobilde bunu kullanmak için özel bir dönüştürücü de olması gerekiyor. Zaten birçok üretici bu tarz özelliği olan araçlarına bu dönüştürücüyü standart olarak koyarlar. 

Bu dönüştürücüyü aracın şarj yuvasına takarak kullanıma hazır hale getiririz. Bu dönüştürücünün ucunda standart bir priz (220V) çıkışı bulunur. Buraya takacağımız bilgisayar adaptörü, telefon şarj adaptörü ya da benzeri cihazları 220 V olarak kullanabiliriz. Yani bataryamızı bir nevi AC cihazları çalıştıran bir pile dönüştürüyoruz bu teknoloji sayesinde. 

 

V2L özelliğini kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

Bu özellik kulağa hoş gelse de kullanım sırasında dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır: Öncelikle kullanacağımız cihazın yüksek akım çekmemesi gerekir. Yani ütü ya da çamaşır makinesi gibi cihazları bu şekilde kullanmak sıkıntı oluşturabilir. Ayrıca bu tarz bir kullanımın aracın bataryasının gücünü azalttığını ve menzili düşürdüğünü söylememe gerek yok sanırım. O yüzden acil durumlarda ve kısıtlı sürelerle kullanım önerilir. Yoksa dağ başında menzili iyice azalmış bir otomobille baş başa kalabilirsiniz. 

Doğru kullanıldığında çok işe yarayan bu özellik acil durumlarda hayat kurtarabilir. V2L ile elektriğe uzak ortamlarda kısa süreli kullanımlar yapabilir ve hayatınıza devam edebilirsiniz

V2L Araç Şarjı Otomobil Elektrikli Araç Şarj Menzil

Voltla ile Tüm Marka Şarj İstasyonları Tek Uygulamada

App Store Google Play